לעמוד הקמפיין שלנו בנושא הדרת נשים – לחצו כאן
עמידה של בני ובנות המשפחה זה לצד זה ברגע קשה, אמירת קדיש, אמירת הספד, השתתפות פעילה בלוויה של אדם קרוב ואהוב – כל אלה אמורים להיות ברורים מאליהם. אולם בעשור האחרון עולות עוד ועוד עדויות המצביעות על הפליית נשים בבתי עלמין והדרתן מטקסים ופגיעה ממשית בזכותן ללוות את קרובי משפחתן ואת חבריהן בדרכם האחרונה. אפליה זו מתרחשת כאשר נציגי חברות הקבורה כופים על משפחת הנפטר הפרדה בין בני ובנות המשפחה או מגבלות אחרות על השתתפות נשים בטקס הלוויה, בניגוד לרצון המשפחה.
בעקבות פעילות המרכז פרסם המשרד לשרותי דת בשנת 2013 חוזר מנכ"ל שקבע שחל איסור להציב סממני הפרדה מגדרית בבית העלמין (כגון מחיצות ושלטים) וכן חל איסור לכפות הפרדה מגדרית בטקסי לוויה או למנוע מנשים לשאת הספד. הפרדה מגדרית תתקיים רק לאור בקשה מפורשת של המשפחה.
לאחרונה פורסם חוזר חדש בנושא ששב וקובע את איסור ההפרדה המגדרית, איסור למנוע מנשים ללכת אחר נפרט ואיסור למנוע מנשים לשאת הספד –
המרכז החליט להיאבק בתופעה החמורה, שמתקיימת ברגעים הקשים ביותר למשפחה, רגעים שבהם קשה למשפחה להתנגד לדרישות המשפילות, רגעים של פרידה שלא יחזרו. במסגרת זו, סייע המרכז לנשים להגיש תביעות במקרים בהן נשים לא הורשו להספיד את יקיריהן או כאשר נכפתה הפרדה מגדרית בטקסי לוויה שבהם נכחו, בניגוד לרצונן ולרצון המשפחה, ובניגוד להנחיות המשרד לשירותי דת. המרכז הגיש תביעות כנגד חברות קדישא ברחבי הארץ – מעתלית בצפון ועד אופקים בדרום – תביעות שהתקבלו ובהן בתי המשפט הורו לחברות קדישא לפצות את התובעות בשל האפליה. התביעות הללו מעבירות מסר שאפליה לא רק שהיא בלתי חוקית אלא אף אינה משתלמת כלכלית ובכך מסייעות למיגור התופעה ומאפשרות לנשים ולמשפחותיהן להיפרד מיקיריהן באופן שעולה בקנה אחד עם השקפת עולמן.
פסקי דין לדוגמא:
ת"ק 33424-02-12 דוידיאן מיכאלי נ' חברה קדישא אופקים – לרוזי דוידיאן היה מאוד חשוב להיפרד מאביה כראוי. לצערה, חברה קדישא באופקים, מנעה זאת ממנה. בניגוד לרצון רוזי ומשפחתה באי ההלוויה נאלצו לשהות בהפרדה מגדרית ברחבת ההספדים. לאחר מכן, שוב בניגוד לרצונם, מסע ההלוויה נערך כך שהנשים נאלצו ללכת בסוף מסע ההלוויה ולא לצד המנוח. החמור מכל היה במהלך מתן ההספדים: הרב מטעם חברה קדישא סירב לתת לרוזי לשאת דברים לכבוד אביה, ואף העז והציע כי יקרא את ההספד (שנפתח במילים "אבא יקר") במקומה. בית המשפט קיבל את התביעה ופסק לרוזי פיצויים בסכום של 32,000 ש"ח.
ת.א. 35231-04-17 מיקי דרור ויורם ניצן נ' המועצה הדתית עתלית – המועצה הדתית חויבה לשלם פיצוי של 5,000 ש"ח לכל אחד מהתובעים בשל הפרדה מגדרית שנכפתה על הנוכחים בטקס לוויה והצבת קיר בבית הספדים ושלטי הפרדה בין גברים ונשים.
מספר תיקים נוספים עודם תלויים ועומדים:
ת.א (רחובות) 52985-06-18 טל אביטבול ואח' נגד מועצה דתית יבנה ואח': בעת לוויתה של אמם, לא הותר לטל אביטבול ולאחיה לעמוד חבוקים ברגע הקשה. נציג החברה קדישא ניסה להפרידם בכח ודרש מטל ומשאר בנות המשפחה לשהות ב'עזרת הנשים' רחוק מבמת ההספדים. כאשר בנות המשפחה סירבו לדרישה הבלתי חוקית, איימו עליהם כי 'הטקס לא יתחיל'. אב המשפחה התקומם אף הוא – 'כשקברתי את אבא שלי במרוקו לא עשינו זאת בהפרדה!' טען. כאשר אחותה של המנוחה ביקשה לשאת הספד, מנעו זאת ממנה, והיא נאלצה לשאת הספד מבלי לעלות על הבמה. כאשר טל ביקשה לומר קדיש הגברים נתבקשו 'להרים קולם' כדי להפריע לה. המרכז הרפורמי הגיש תביעה בשם האחים לבית המשפט השלום ברחובות. בפסק הדין פסק בית המשפט פיצויים לתובעת בסך 35,000 ש״ח כל אחת, בתוספת הוצאות משפט.
ת.א (רחובות) 19262-06-20 עדנה שמש נגד אגודת קדישא רחובות: עדנה שמש ובן זוגה ביקשו לרכוש חלקות קבר למנוחת עולמים, ולא האמינו שהפרדה מגדרית יהיה הקושי בו יתקלו. חברה קדישא ברחובות סירבו למכור לעדנה זוג חלקות קבר בתואנה כי חלקת הקבר בה עדנה צפויה להיקבר תהיה בסמיכות לחלקה של גבר אחר, וכי אין הם נוהגים לקבור גבר ואישה שאינם נשואים זה לצד זו. לאחר שעדנה פנתה למרכז הרפורמי לדת ומדינה, תביעה הוגשה בשמה. נכון לאוגוסט 2022 ההליך מתברר בבית המשפט.
חשוב להדגיש: כל פרקטיקות ההפרדה וההדרה אינן חוקיות. זכותכן לקחת חלק מלא בטקס לוויה ולהתנגד לנסיונות להדיר אתכן. אם נתקלתן בדרישה בלתי חוקית סרבו ופנו אלינו.
לקריאה נוספת בנושא הדרת נשים בבתי עלמין:
תק (ב"ש) 33424-02-12רוזית דוידיאן מיכאלי נ' חברת קדישא המועצה הדתית אופקים
פסק דין במקרה בו חברה קדישא באופקים מנעה מרוזי דוידיאן להיפרד מאביה כרצון המשפחה, ובין היתר ממנע ממנה לשאת הספד.ביהמ"ש פסק לרוזי פיצויים בסכום של 32,000 ש"ח.
הוראת מנכ"ל משרד הדתות בנוגע לקיוס טקס הלוויה (2013)
בעקבות פעילות המרכז פרסם המשרד לשרותי דת בשנת 2013 חוזר מנכ"ל שקבע שחל איסור להציב סממני הפרדה מגדרית בבית העלמין (כגון מחיצות ושלטים) וכן חל איסור לכפות הפרדה מגדרית בטקסי לוויה או למנוע מנשים לשאת הספד. הפרדה מגדרית תתקיים רק לאור בקשה מפורשת של המשפחה.