איך אני מתלבשת? זה לא עניינך!
המרכז הרפורמי לדת ומדינה הוא ממובילי המאבק בישראל כנגד שלטי הצניעות הדורשים מנשים להתלבש בצורה מסוימת ואף להימנע מלהתהלך במקומות מסוימים. מעבר לעובדה ששלטי צניעות הם משפילים ובלתי חוקיים, הואיל והם מנסים להגביל את יכולתן של נשים ללכת בחופשיות במרחב הציבורי , שלטים אלה גם נותנים רוח גבית לאלימות כנגד נשים.
בית שמש
המאבק המרכזי של המרכז הרפורמי לדת ומדינה בשלטי צניעות מתרחש בעיר בית שמש החל משנת 2011. המרכז מייצג קבוצת נשים אורתודוכסיות תושבות העיר אשר חשו מושפלות בשל קיומן של השלטים, ואשר חוו אלימות על רקע צניעות כאשר גורמים קיצוניים קיללו אותן, ירקו עליהן והשליכו עליהן אבנים.
בשנת 2015 הורה בית משפט השלום לעירייה לשלם פיצוי לנשים בסכום של 15,000 ש"ח כל אחת בשל הסרוב של העירייה להסיר את שלטי הצניעות.
בעקבות עתירה מנהלית שהוגשה בשנת 2016, הסכימה העירייה להסיר את השלטים, אך משלא עשתה כן חויבה בביזיון בית משפט.
העירייה ערערה על ההחלטה לבית המשפט העליון שנתן בשנת 2018 פסק דין תקדימי שעמד על החומרה של הדרת הנשים ושלטי הצניעות וקבע כי על הרשות המקומית מוטלת חובה להסיר את שלטי הצניעות ולהתקין מצלמות שיאפשרו לאתר את תולי השלטים.
בעקבות כך, הותקנו מצלמות במספר מקומות בעיר והעירייה – בראשות עליזה בלוך שנבחרה ב-2018 – החלה לפעול להסרת שלטי הצניעות ולמחיקת כתובות הגרפיטי הפוגעניות. המאבק לא הסתיים ואנו ממשיכים לעקוב אחר הסרת השלטים וכתובות הגרפיטי.
ירושלים
המרכז דרש להסיר את שלטי הצניעות התלויים במקומות שונים בירושלים, בפרט באזורים המשרתים אוכלוסיות מגוונות, כגון רחוב שבטי ישראל.
המרכז פנה גם לגבי שלטים הנתלים מפעם לפעם בשכונות חרדיות ואשר מבקשים לייצר מעברים נפרדים לנשים ולגברים.
עמדת העירייה היא שיש להסיר שלטים חדשים ושלטים הנתלים בשכונות חדשות. לגבי שלטים ישנים – העירייה טוענת מזה שנים לקיום שיג ושיח בנושא עם משרד המשפטים. אנו נמשיך לעקוב.
מודעות צניעות בערים נוספות
מפעם לפעם נתלות מודעות בערים שונות הקוראות לנשים להתלבש בצניעות. מדובר במודעות בלתי חוקיות שעל הרשות המקומית להסירן. המרכז פנה בהקשר זה לעיריות של בני ברק, חיפה, פרדס חנה ואשדוד.
מערכת הבריאות
מערכת הבריאות היא אחד מהמוקדים המרכזיים של הפרדה והדרה מגדרית במרחב הישראלי. המרכז הרפורמי לדת ומדינה מנהל מאבק מתמשך כנגד קופות חולים הנכנעות ללחצים מטעם המנהיגות החרדית, ונוקטות בפרקטיקות לא חוקיות של הפרדה מגדרית ,דרישות צניעות והדרת נשים מהמרחב הציבורי.
הפרדה מגדרית
בשנת 2013 פרסם משרד הבריאות חוזר ובו איסור על מתן שרותים בקופות החולים תוך הפרדה מגדרית ובכלל זה איסור על בניינים נפרדים, כניסות נפרדות, אזורי המתנה נפרדים ושעות קבלה נפרדות.
דרישות צניעות
בשנת 2014 פורסם חוזר נוסף שקבע איסור על דרישות צניעות בקופות החולים ובכלל זה נקבע כי על קופת החולים להסיר כל שילוט שיש בו קריאה /הכוונה / דרישה ללבוש "צנוע" בסניפי הקופה, ובכלל זה עליה להדריך את צוות העובדים כי אין להציב דרישה כזאת או להעיר למבקרים/ות על לבושם. חוזר דומה פורסם גם ביחס לבתי חולים. חוזר זה לא נאכף, וקופות החולים ממשיכות להציב דרישות צניעות מלקוחות. ראו למשל מכתב ששלח המרכז לקופת חולים מכבי באוגוסט 2022.
לקריאה נוספת בנושא צניעות
ת"א (בית שמש) 41269-02-13 פיליפ נ' אבוטבול
הוראת בית משפט השלום לעיריית בית שמש לשלם פיצוי לנשים התובעות בסכום של 15,000 ש"ח כל אחת בשל הסרוב של העירייה להסיר את שלטי הצניעות (2015) בשנת 2015 הורה בית משפט השלום לעירייה לשלם פיצוי לנשים בסכום של 15,000 ש"ח כל אחת בשל הסרוב של העירייה להסיר את שלטי הצניעות (2015)