סוף להדרת נשים מתחנת הרדיו 'קול ברמה'
תחנת קול ברמה קיבלה זכיון מהמדינה והחלה לשדר בשנת 2009. התחנה הוגדרה כתחנה שמיועדת לציבור החרדי ספרדי ועם תחילת שידוריה, בהוראת הועדה הרוחנית שליוותה אותה, החליטה שלא תאפשר להשמיע קול אישה בשידורי התחנה. האיסור לא חל רק על שירת נשים, אלא גם על איסור על השמעת דיבור של אישה. וכך היה במשך שנתיים וחצי. בתחנה עבדו רק שדרנים גברים. כל המרואיינים היו גברים. אם שודרה מסיבת עתונאים, ופוליטיקאית נשאה דברים – השידור נקטע. בתכניות בהן הזמינו מאזינים לעלות לשידור – רק גברים עלו לשידור ואילו הנשים נדרשו לשלוח פקס אותו הקריא המנחה הגבר. בתכנית השבועית המיועדת לנשים ששודרה ביום ששי בבוקר "אשת חיל", השדרן היה גבר וכך גם כל האורחים. המרכז ביקש לאתגר את ההדרה הבוטה הזו בתחנה שקיבלה רישיון מהמדינה והחליט לעשות שימוש בכלי של תביעה יצוגית. למעשה, היתה זו פעם ראשונה שהוגשה בישראל תביעה ייצוגית על הפרת זכויות אדם בכלל וזכויות נשים בפרט.
בשנת 2012 הגיש המרכז, יחד עם עו"ד אסף פינק, תובענה ייצוגית ראשונה מסוגה בתחום ופורצת דרך כנגד תחנת 'קול ברמה' . התביעה הוגשה בשם העמותה האורתודוכסית פמיניסטית קולך, והיא ביקשה להשמיע את קולן של הנשים החרדיות המושתקות. מסקר שנערך בטרם הוגשה התביעה עלה שכשליש מהנשים החרדיות המאזינות לתחנה התנגדו להדרה משידוריה.
בשנת 2014 אישר בית המשפט המחוזי את התובענה כתובענה ייצוגית . התחנה הגישה ערעור לבית המשפט העליון, אולם הערעור נדחה ובית המשפט פרסם פסק דין תקדימי שעמד על חומרתה של תופעת הדרת הנשים ועל הצורך להיאבק בה .
בשנת 2018 נתן בית המשפט המחוזי פסק דין סופי בהליך בו פסק שעל התחנה לשלם פיצוי בסך מיליון ש"ח (!) בשל ההדרה החמורה, כאשר הפיצוי ייועד לתוכניות להעצמת נשים חרדיות.
ערעורים הדדיים שהוגשו לבית המשפט העליון נדחו, אך בית המשפט העליון עמד על על התקדים שבתובענה הייצוגית בעניין זה של הפליית נשים והדרתן וציין כי מדובר "בתובענה תקדימית ופורצת דרך ולא ניתן להפריז בתועלת שהשיגה, הן לחברות הקבוצה שקולן נשמע עתה, הן לציבור הרחב בין היתר בהיבט של התרעה מפני הפרה דומה של חוק איסור הפליה".
במהלך ההליך המשפטי ובעקבות פעילות המרכז, החלה התחנה להעלות נשים לשידור. בניגוד לטענות התחנה, כי אם ישמיעו נשים אחוזי ההאזנה ירדו – קרה ההיפך הגמור ואחוזי ההאזנה רק עלו. עובדה זו מדגימה שהטענות על כך שהציבור החרדי מעונין בהפרדה וללא הפרדה הציבור החרדי לא יצרוך שרותים ציבוריים שונים – אינן מבוססות.
בראשית 2014 הוסר האיסור על השמעת נשים בתחנה. כיום נשים משתתפות בשידורים והתחנה מעסיקה שדרניות. התובענה הביאה אפוא לשינוי משמעותי במציאות.
טשטוש דמויות נשים באתר 'חדרי חרדים'
אתרי אינטרנט חרדיים נוטים להימנע מהצגת דמויות נשים. אתר בחדרי חרדים הגדיל לעשות ופרסם תמונה עם דמויות נשים, אך טשטש את דמויות הנשים שהופיעו בתמונה. המדובר בתמונה שנלקחה בעת פגישה של נשיא המדינה עם ראשי התנועות הרפורמית והקונסרבטיבית ונשות הכותל בנושא הכותל . כאשר אתר החדשות החרדי 'בחדרי חרדים' פרסם את התמונה מהפגישה, הוא בחר לטשטש את פרצופיהן של הנשים שהשתתפו בפגישה: מנכ"לית התנועה הרפורמית אנה קיסלנסקי, מנכ"לית התנועה המסורתית רקפת גינסברג , מנכ"לית נשות הכותל יוכי רפפורט, מנהלת המרכז הרפורמי לדת ומדינה עו"ד אורלי ארז-לחובסקי וסמנכ"לית התנועה המסורתית תמי גוטליב.
בתגובה לטשטוש המבזה והמשפיל, המרכז הרפורמי לדת ומדינה הגיש תביעה בשמן של הנשים שפרצופיהן טושטש כנגד האתר 'בחדרי חרדים'. בעקבות הליך גישור הגיע המרכז לסיכום לפיו האתר יתנצל על טשטוש דמויות הנשים וישלם פיצוי לתובעות.
לקריאה נוספת בנושא הדרת נשים בתקשורת
פסק דין קול ברמה
פסק דין בערעור קול ברמה